Var rädd om dina binjurar

Var rädd om dina binjurar

Binjurarna är två körtlar som sitter ovanpå njurarna. De har bland annat som uppgift att producera stresshormoner, främst adrenalin, noradrenalin och kortisol.

Adrenalin gör dig redo för strid. Blodkärlen drar ihop sig, blodflödet ökar och blodsockret höjs. Du blir stark, modig, pigg och vaken. Musklerna spänns och hjärtat slår snabbare.

Noradrenalin jobbar tillsammans med adrenalin. Blodtrycket höjs och pulsen ökar, du andas häftigare och blir uppmärksam – redo att agera blixtsnabbt. Du ser och hör bättre.

Kortisol stabiliserar blodsockret så att du kan hålla uppe energinivån under lång tid. Du blir uthållig så att du kan gå eller springa långt, men också så att du orkar med mer tankearbete och inte ger upp i första taget. Ditt minne skärps och immunförsvaret stärks.

När du hamnar i en stressituation så utsöndras stresshormonerna i blodet. I vilofasen återhämtar sig kropp och själ, liksom de hormonproducerande binjurarna.

Långvarig stress, utan tillräcklig återhämtning, är skadligt. Binjurarna tröttas ut och orkar inte producera stresshormoner i tillräcklig mängd. Istället för att bli pigg, stark, alert och uthållig reagerar kroppen tvärtom: du blir trött, okoncentrerad, glömsk och lättirriterad.

Du har allt att vinna på att ta pauser. Stanna upp! Gör en kopp te och sätt dig ned med den. Håll om den varma koppen med båda dina händer, drick långsamt och fokusera på doften, värmen och smaken. Bara det.

Du är värd en paus.

Varma hälsningar

Mette och Eva