Våga kärlek

Hur har du det med kärleken?

Att ta emot kärlek kan vara svårt, särskilt om du upplevt svek eller blivit övergiven. Det kan handla om upplevelser i barndomen, att ha blivit sårad av en vän eller i en kärleksrelation.

Den som har blivit övergiven eller sviken kan vara rädd för att ta emot kärlek eftersom rädslan att bli sårad igen sitter djupt. Ibland blir den rädslan så stark att det blir en orsak till att själv lämna – för att försäkra sig att inte vara den som blir lämnad.

Rädsla för kärlek kan också bottna i en känsla av att inte vara värd kärlek. Då vågar du inte öppna hjärtat med risk för att bli ”avslöjad” som en person som inte duger.

Ibland kan rädslan för kärlek bottna i att du är orolig för att någon ska få makt över dig. Att hänge sig åt kärlek är att släppa in någon i sitt liv, vilket på ett sätt handlar om att släppa kontrollen.

Hur kan du komma över dessa rädslor och släppa in kärleken i livet? Jo, genom att konfrontera dem. Stillna och andas med långa djupa andetag samtidigt som du låter de svåra känslorna fylla dig. Stanna i känslan och fortsätt att andas långsamt tills känslorna ebbar ut. Precis som man säger att trollen växer i mörker förstärks de svåra känslorna om när du undviker dem. Om du istället vågar möta dem i en sån här andningsövning så kan du ta kontroll över dina rädslor och vad de gör med dig. Då har känslorna inte längre samma makt över dig. Fundera på vad du är mest rädd för ska hända om du säger ja till kärlek.

Ett tips: Om någon säger något snällt till dig, säg bara ”tack”. Det finns inget som säger att du måste svara med motsvarande ömhetsbetygelser. Börjar man överträffa varandra uppstår lätt ett ”skuldberg” av vackra ord, ord som tappar i värde. Kom ihåg att den som ger får ut något av att ge – och nästa gång kan du vara den som ger.

Varma hälsningar

Eva och Mette

Välkommen till föreläsning på temat Kärlek utan rädsla lördag den 3/2 kl. 11-12 med Mette Bohlin och Åse Molin Mellgård. Plats: Mettes yogastudio i Skäret utanför Höganäs. Gratis entré, men föranmälan krävs på mette_bohlin@telia.com. Den 18–22 april hålls en 5-dagars retreat på samma tema. Mejla för mer info.