Väck din kreativitet

Våga släppa lös din kreativitet – det gör dig gladare, väcker en massa positiva känslor och minskar stressen!

Att vara kreativ kan vara en massa saker: måla, rita, skriva, sjunga, laga mat, fotografera, meka med motorer, spela teater, snickra, handarbeta, inreda… Du bestämmer själv vilken form av kreativ syssla du vill väcka till liv. Följ din lust och din längtan och sätt igång! Om du inte vet vad det ska bli, sätt igång ändå, ibland kommer lusten och längtan att skapa inte förrän man redan har börjat och känner materialet i sina händer. Alla har en kreativ sida, det är bara inte alla som använder den.

Lägg prestationskraven åt sidan och bestäm dig för att görandet är viktigare än resultatet. Det måste inte bli en publicerad dikt, en målning att hänga på väggen, en färdig tröja eller en fungerande motor för att det ska vara meningsfullt. Upptäck istället skönheten i själva utförandet, känslan av flow som väcks när du skapar något. Att fokusera intensivt på att göra något med händerna (och inte bara med huvudet) innebär att du för en liten stund glömmer stress, smärtor och jobb, vilket bidrar till återhämtning av hjärnan och därmed minskar stressen.

Har du barn eller barnbarn till hands så pyssla tillsammans med dem. Måla sida vid sida eller varför inte på varandras teckningar. Plocka fram naturens leksaker: snäckor, pinnar, stenar, kottar, lera och skapa saker av de enklaste material. Inte heller barnen måste nödvändigtvis ha ett färdigt resultat att ställa i en hylla. När ni har skapat ett vackert mönster av snäckorna kan ni hälla tillbaka dem i burken och börja om nästa gång! Läs en rim- och ramsbok och fortsätt rimma vidare tillsammans. Lapprika, papprika puddingpastej … Tillsammans med äldre barn (och vuxna) kan man formulera en berättelse genom att hitta på en mening var.

Den som själv skapar ser också lättare skönhet i det andra har skapat. Och där ute finns det en hel värld av kreationer att njuta och inspireras av.

Varma hälsningar

Eva och Mette