Tid för läkning

Ger du dig tid för läkning av kropp och själ? Det är så lätt att ta en tablett när det känns som att huvudvärken är på väg eller fylla tomheten inombords med mer jobb, fler aktiviteter.

Glöm inte att den bästa medicinen ofta är tid. Många åkommor går över av sig själv om du ger dem tid, och känslor av meningslöshet lindras när du tar dig tid att reflektera och tänka i lugn och ro. I naturen finns många läkeväxter som hjälper dig att läka. Så här års är det bland annat dags att skörda gullris, fläderbär och nässelfrön.

Gullris, Solidago, är känt för att kunna läka ut urininfektioner och stötta njurarna i deras utrensningsarbete. Det är också bra mot stela leder, som ofta beror på slagg i bindväven. Drick gullris som en kur på 3-4 koppar örtte om dagen i cirka 10 dagar.

Fläderbär, Sambucus nigra, innehåller ämnen som försvårar för virus att föröka sig i kroppen. Och kan viruset inte föröka sig, så dör det. Att äta fläderbär, dricka saft eller te på dem, kan därför bromsa en virusinfektion eller korta dess förlopp. Perfekt vid förkylning till exempel. Ät en tsk färska bär eller brygg ett te på dem och drick 3-4 gånger om dagen.

Nässelfrön, Urtica dioica, mognar under hösten och blir bruna. Nässelfrön innehåller många mineraler och är också proteinrika. Dessutom innehåller de fytoöstrogen, alltså växtöstrogen. De kan ätas som kosttillskott, 1-3 tsk/dag, under vinterhalvåret. Mot klimakteriebesvär kan du äta 1 msk/dag. Gör gärna uppehåll en dag i veckan.

Gullris, fläderbär och nässelfrön kan torkas och sparas i glasburk för att använda under vinterhalvåret. Gullris torkas bäst på ett lakan på mörk och torr plats, nässelstjälkar med fröer kan klippas av och läggas upp och ner i en papperskasse för att sedan skakas loss. Fläderbär kan du torka i ugnen på cirka 40 graders värme, låt luckan stå på glänt.

Ta dig tid och brygg ditt te i lugn och ro. Sätt dig på en skön plats – gärna utomhus om vädret tillåter – håll händerna om koppen och drick långsamt. Låt det bli en stund av stillhet när du ger dig själv tid att tänka färdigt, så får även själen näring.

Kom ihåg att alltid brygga örtte med locket på! Mer om örtte kan du läsa i vår bok Örtte & huskurer.

Varma hälsningar

Eva och Mette

Nytt för hösten är att det finns möjlighet till dropp in-yoga Vinyasa i Mettes yogalokal i Skäret. Ledare är Jennifer Hamming. Tid: torsdagar 19.00-20.15 och fredagar 9.30-10.45. För information kontakta Jennifer på contact@jenniferhamming.com eller 0761022605.

Mettes kurser i yoga är fullbelagda i höst och nya startar i januari.