Ta den andra vägen

Gör det oväntade. Ta en annan väg idag. Sväng av vid en skylt som lockar eller gå din vanliga promenad åt andra hållet. Ha sinnena helt öppna så att du kan ta emot det som kommer till dig utan höga förväntningar eller förutfattade meningar.

För några veckor sedan gjorde vi en resa till Skottland. Utanför den lilla orten Montrose på östkusten följde vi spontant en skylt till Dunninald Castle som skvallrade om öppen trädgård.

Regnet har precis upphört och jorden ångar när solen spricker igenom och skapar dimbankar mellan träden. Det första som möter oss är en bokallé med ett golv av mjuk, smaragdgrön mossa. På andra sidan reser sig en hög tegelmur men en smidesgrind utsmyckad med svarta metallrosor. Vi öppnar och stiger in i ett tyst, stilla rum – the walled garden, en muromgärdad trädgård med både köksväxter, växthus, rosor, kryddland och perennrabatter. Mot murarnas insidor lutar sig spaljerade fruktträd och här och var är marken täckt av en skimrande grön matta av hemtrevnad som rymt från rabatten. Stenstatyer och figuriner är märkta av tiden och vinden.

Det är ett magiskt möte med en förtrollad värld. Som tagen ur en brittisk saga från 1700-talet. Inte blir det mindre fantastiskt av att ägaren Mrs Dunninald står och klipper visset i rabatterna och gärna byter några ord med oss. Det blir en stark upplevelse av magi och stillhet som vi bär med oss länge.

Blir du också nyfiken på att ta en omväg? Dela din upplevelse med andra!

Varma hälsningar
Eva och Mette