Stresslindra ditt samvete

I tider av oro för klimatförändringar och miljöförstöring är det lätt att bli stressad. Kanske tycker du att du gör för lite, eller så tyngs ditt sinne av att politiker och andra beslutsfattare inte gör tillräckligt.

Oron minskar inte för att du blir stressad, tvärtom är det lätt att hamna i en ond cirkel. Tänk istället på det lilla du kan göra i vardagen för att bidra till en bättre värld.

Släng inte mat i onödan. Laga en ny rätt på resterna, frys in det som blir över eller ät dem till lunch dagen därpå. Stirra dig inte blind på bäst-före-datum utan se, utan lukta och smaka på maten innan du kastar något.

Tvätta inte rena kläder. Det är lätt hänt att kläderna automatiskt hamnar i tvättkorgen, ofta utan att de är smutsiga. Många gånger räcker det att vädra dem, eller kanske rent av bara skaka ur dem och hänga upp dem över natten. Om hela familjen fokuserar på att bara lägga det som är smutsigt i tvättkorgen kanske ni kan tvätta en hel maskin mindre i veckan?

Handla det du behöver. Inte det du vill ha. Åtminstone inte jämt. Skriv en inköpslista och veckohandla mat så riskerar du inte att stå med fyra burkar majonnäs eller skåpet fullt av dubbletter. Gå igenom din garderob innan du ger dig ut på rean och notera vad du behöver komplettera med, annars är risken stor att du kommer hem med plagg som liknar dem som redan hänger där.

Byt inte ut tekniska prylar bara för att det kommit en modernare modell, utan vänta tills den inte fungerar längre. Sälj saker du inte behöver på andrahandsmarknaden. Och köp gärna begagnat du också!

Det här är ett lite gammaldags tänk, så gjorde säkert din mormor och kanske din mamma också, men idag är vi ofta bekväma av oss och har kommit bort från detta sätt att tänka. Om du redan gör en eller flera av de här sakerna, ta upp en diskussion med dina vänner. Kanske kan du inspirera någon? Eller så har de ett tips som du kan ta till dig.

Att göra något för det som oroar dig är stresslindrande. Och även något litet är ett steg i rätt riktning.

Med önskan om ett gott nytt år

Mette och Eva