Stress som smittar

Stress är en smittsam åkomma, och så här i jultider är det risk för att en epidemi ska bryta ut. Det är mycket som ska hinnas med i december. Till detta kommer förstås stressen över om pengarna ska räcka.

Vad stressar du till? Bilden av en lugn och rofylld julafton i gemenskap med familj eller vänner som är glada och där ögonen glittrar av värme och kärlek? Risken är att ju mer du stressar, desto längre ifrån målet kommer du.

Tycker du att barnen och din partner behöver stanna upp och reflektera lite oftare? Är du en bra förebild för dem? När du inte unnar dig pauser då du kopplar av och återhämtar dig efter allt som ska göras och upplevas, då är det svårt för din omgivning att stanna upp och ta det lugnt.  Luften omkring er blir som smittad av irritation och ilska. Stressbaciller.

Utan tid för närvaro riskerar relationerna att trasas sönder. Ta en paus för din egen skull, för att hinna ifatt dina egna tankar och fundera på hur du bemöter andra. Le mot personen som står intill dig i kassakön eller säg något snällt till mamman som kämpar med matkassar och en bångstyrig femåring på bussen och se vad som händer. Och sitt ner tillsammans med dem där hemma och prata om allt eller inget. Kanske kan ni komma överens om att stryka en del saker på att-göra-listan. Så att julen kan bli lugn och mysig hela vägen fram till julafton.

Att ingenting göra är att göra gott för både sig själv och andra. Tänd ett stearinljus och fokusera på lågan, lägg märke till hur andningen saktar in och hur ett stort lugn infinner sig.

God Jul önskar

Eva och Mette

PS. Starta året med en hälsoinvestering! Lördag 7 januari kl 10-12: håller Mette och Jennifer en Inspirerande föreläsning om hur du på bästa sätt kan stötta din kropp och själ för att hålla den ung, lugn och glad. Få platser kvar. Anmälan krävs.

mette_bohlin@telia.com