Stärk ditt immunförsvar

Naturen är en skatt full av örter som vi kan botanisera ibland helt gratis. Andra örter kan du enkelt odla i trädgården eller i en kruka. Genom att samla och äta rätt slags örter kan stärka ditt immunförsvar och alltså själv påverka din hälsostatus.

Det finns ingen forskning (ännu) som visar att örter kan förhindra att vi drabbas av Corona eller Covid-19, men man vet däremot att många kryddväxter och örter stärker immunsvaret och kan skydda eller lindra effekten av andra virus. När man utsätts för påfrestningar utifrån, inte minst virus och bakterier så är det alltid bra att ha ett skydd i form av ett starkt immunförsvar.

Här är några av de örter som har en god effekt:

Citronmeliss, Melissa officinalis, hjälper bland annat mot herpesvirus. Gnugga bladet mot den plats där du känner att det börjar sticka/bränna.

Timjan, Thymus vulgaris, stärker luftvägarnas motståndskraft mot angrepp och är slemlösande. Andas in ångorna från ett te (gärna med en handduk över huvudet om du är mycket slemmig eller täppt).

Salvia, Salvia officinalis, motverkar virus och bakterieangrepp i munhålan och bromsar deras förmåga att ta sig vidare ner i luftvägarna. Brygg en kopp starkt salvia-te, låt det svalna och gurgla flera gånger per dag.

Oregano/kungsmynta, Origanum vulgare, har ett mycket högt näringsvärde och är en kraftig antioxidant (mer värdefull än blåbär). Dessutom har man visat att den kan ha effekt mot det virus som orsakar vinterkräksjuka. Krydda maten med massor av oregano.

Det går utmärkt att brygga örtte på samtliga av dessa fyra örter. Tänk på att ha lock på när du brygger teet så att örterna inte försvinner med ångorna.  Du kan andas in ångorna eller dricka teet i små klunkar. Skifta gärna mellan olika teer. Läs mer om örterna och deras läkande förmåga i boken Örtte och huskurer.

Glad sommar önskar

Eva och Mette

Den 13/6 kommer Mette Bohlin att hålla ett föredrag på ämnet hos Kryddiga perenn utanför Höganäs, se mer på kryddigaperenn.se. Föranmälan krävs.