Samvaron i centrum

Julen och dess förberedelser betyder stress för många av oss. Det är ofta svårt att hinna med, inte minst att träffa och umgås med alla vänner och familj.

För att minska stressen och sätta samvaron i centrum – bjud under i år. Med det menar vi att du inte ska överträffa det du gjorde i fjol, och än mindre det som andra i din omgivning gör. Det måste inte vara tre rätter till middag eller sju sorters kakor till kaffet, inte heller hemmarullade köttbullar och sill du själv lagt in. Bjud under. Servera en värmande soppa och ett gott bröd (som någon annan bakat).  Eller låt det räcka med en kopp riktigt gott te och några mackor, frukt och nötter.

Att samlas i advent och umgås hemma hos varandra kan vara mysigt och avslappnat om du drar ner på kraven, både dina egna och omgivningens. Tacka ja till hjälp i köket – det kan också bli ett tillfälle att småprata. Många gånger är det faktiskt lättare att tala om relationer och viktiga saker när man har händerna upptagna och gör någonting tillsammans istället för att sitta mitt emot varandra över färdigdukat bord. Eller välj att gå en långpromenad med din bästa vän istället för att sitta inne.

Kom överens med dina vänner att ni inte måste ha tipp-topp städat för att kunna umgås. Släck i taket och tänd några stearinljus så är det ingen som ser, eller som bryr sig. Och uppmuntra dina vänner och väninnor att bjuda under, de också.

Här kommer ett sista minuten tips: Skiva ner två äpplen i en kastrull med vatten. Lägg i en kanelstång om du har, annars går det utan. Låt sjuda i 5–10 minuter under lock, sila bort moset och servera äpple-teet som det är, eller med en sked honung.

En riktigt God Julhelg

Önskar

Mette och Eva

Julklappstips: Boken När själen får grönska av Eva Robild.

Läs mer om vårens yogakurser under fliken yogakurser.