Saknad i sommaren

Saknad i sommaren

 

Ingen undgår förlust. Att mista en vän eller familjemedlem är det tuffaste du kan gå igenom, men alla råkar vi ut för det. Att skiljas är också en form av förlust, liksom att mista ett arbete eller behöva flytta från ett älskat boende. Även när du själv valt att lämna en relation eller plats kan förlusten vara tung att bära.

Att stanna upp och vara här och nu när det är jobbigt, det är svårt, men nödvändigt.
Dalai Lama har sagt: “There are only two days in the year that nothing can be done. One is called yesterday and the other is called tomorrow. Today is the right day to love, believe, do and mostly live.”
Det handlar om vara i nuet. Tillåt dig att gråta när du är ledsen, men också att ta vara på små glädjestunder även när sorgen är som störst. Ett leende, en nyutslagen blomma eller bara det faktum att solen går upp är exempel på sådana små vardagslyckor. Naturen tar emot alla sorters känslor utan att värdera dem. Du kan inte påverka det som hände igår och vet inte vad morgondagen bär med sig, men idag kan du göra skillnad.
I sorgen är det lätt att dra sig undan eftersom det inte alltid finns ork och kraft att möta andra, inte minst så här på försommaren när naturen spritter av liv. Hur kan livet där ute bara fortsätta som om ingenting hade hänt? Öva på att ta emot hjälp, nu när du verkligen behöver den. Tacka ja när någon erbjuder sig att göra något, och våga be om hjälp. Förluster ger sig också till känna i kroppen, till exempel som muskelspänningar, ont i magen, huvudvärk eller hjärtklappning. Att kroppen morrar är inte konstigt, den påverkas av ditt psykiska mående.
Unna dig en stunds vila från allt. Brygg en kopp te av kamomill eller citronmeliss, örtte som hjälper kroppen att släppa spänningar och oro. Håll om koppen med båda händerna, känn värmen sprida sig och njut av ögonblicket.

Skön sommar
Eva och Mette