Örter i förkylningstider

Förkylning är en vanlig åkomma under höst och vinter, en sjukdom som inga mediciner rår på och som brukar gå över på en vecka. Men det kan vara nog så jobbigt och besvärligt att vara förkyld. Du kan lindra symtomen med örter från ditt husapotek (eller kryddhyllan).

Tre bra örter att ha hemma är salvia, timjan och oregano. Det är örter med höga halter av eteriska oljor, oljor som innehåller en rad nyttiga och läkande ämnen som är både bakterie- och virushämmande.

Salvia, Salvia officinalis, är en klassisk läkeört. Brygg ett salviate, låt det svalna till ljummet och gurgla mun och hals för att linda halsont. Upprepa flera gånger under dagen i 4–5 dagar för bästa effekt. Motverkar även afte (blåsor i munnen).

Timjan, Thymus vulgaris, motverkar förkylning och influensa. Timjan löser upp slem i näsa och hals. Häll upp hett timjante i en skål och andas in ångorna så släpper nästäppan. Du kan också gurgla halsen med ljummet te eller dricka det. Timjan kan även avhjälpa lindrigare astmaattacker.

Oregano, Origanum vulgare, är rik på antioxidanter och höjer immunförsvaret. Använd både färsk och torkad oregano i rikliga mängder på maten (gärna 2–3 msk på en maträtt eller sallad) i friskvårdande syfte. Ett örtte på oregano motverkar vinterkräksjuka.

Örtte brygger du genom att lägga 1 msk färska eller ½ msk torkade kryddor i en mugg och hälla över hett vatten (låt det gärna stillna sedan det kokat upp så att temperaturen går ner något). Låt teet dra under lock i 5–10 minuter. Locket gör så att örternas eteriska oljor inte försvinner med ångorna.

Tänk på att ta hand om dig själv under förkylningen. Vila så mycket du kan, drick varmt örtte flera gånger om dagen och undvik hård fysisk aktivitet.

Varma hälsningar

Eva och Mette