Ordlös kommunikation

 

Har du någon gång suttit med ett spädbarn i famnen och sett in i dess ögon? Då vet du att ordlös kommunikation fungerar!

Idag är vår värld fylld av ord och informationsflöden och tystad har blivit en bristvara. När du blir medveten om den starka känsla av djup och innerlig kärlek som det väcker att möta en nyfödds blick då vet du hur lycka känns. Även kommunikation med småbarn som ännu inte lärt sig prata och tolka allt du säger kräver till en del ordlöst samspel. Gester, blickar, beröring samt att du går före och visar vägen, vad som är rätt och fel, farligt och ofarligt.

Den ordlösa kommunikationen fungerar också mellan två nyförälskade. De ser varandra djupt i ögonen och kan i den andres blick se att de är åtrådda, älskade och vackra.

Motsatsen till ordlös kommunikation är ett samtal där en eller båda parter samtidigt har ögonen fästa på sin mobiltelefon. Utan ögonkontakt blir du osäker om motparten uppfattat vad du just har sagt. Kan det vara en orsak till att barn allt oftare skriker eller pratar väldigt högt när de vill ha förälderns uppmärksamhet?

Att mötas i tystnad betyder att flera sinnen får ta plats. Ljudet av hjärtslag, dofter, händer som nuddar varandra. Prova att vara tyst med en partner eller en nära vän, gärna efter en gemensam överenskommelse. Ett första steg kan vara att gå en tyst promenad tillsammans. Efteråt kan ni dela med er av er upplevelse – hur kändes det att inte fylla ut varje stund med prat? Har känslan av närhet ökat eller minskat?

Öva på att vara tyst med dig själv. Stäng av tv, radio, telefon och alla sociala medier. Lyssna på din andning och känn hur pulsen slår ända ut i fingertopparna. Märker du om magen knorrar? Kan du känna din egen doft? Tystnaden är din vän.

Varma hälsningar

Eva och Mett