Önskan att hjälpa

I orostider känner många människor frustration över att vilja hjälpa, men är osäkra på hur. Att känna sig otillräcklig kan skapa stress som försämrar välmåendet.

Bli medveten om dina känslor och låt inte skuldkänslorna ta över. Som enskild är det omöjligt att hjälpa alla, däremot kan alla hjälpa någon. Börja med att le mot en utsatt person och se vad som händer!

Att skänka pengar till en hjälporganisation som Läkare utan gränser eller Rädda Barnen är ett sätt att bidra. Nästa gång du veckohandlar, notera hur mycket ”onödigt” som åker ner i varukorgen och fundera på om det är något du kan avstå för att ha råd att lägga en extra månadspeng i insamlingsbössan. Ett par chokladkakor eller en chipspåse i veckan blir snabbt till hundralappar.

Ett annat sätt är att rensa ur garderoben och skänka bort kläder och skor som inte kommit till användning. Leksaker och avlagda telefoner/datorer som ännu fungerar kan också vara till glädje. Ring ett asyl- eller flyktingboende och fråga vad som behövs, eller skänk via en hjälporganisation.

Att ge av sin tid är ett annat sätt att hjälpa. Även i detta fall är det bra att gå via en organisation på orten. Fråga hos kommunen om du inte vet vem du ska kontakta.

Det finns en kraft i givandet som kommer både givaren och mottagaren till godo i form av medkänsla och kärlek. Att göra det lilla kan vara gott nog.

 

Varma hälsningar

Eva och Mette