Ny blick på maskrosen

 

Du har säkert njutit över gula maskrosängar – och hatat blommorna när de tittar upp i gräsmatta och rabatter för att kanske förlåta dem när de blir dunbollar som barn och barnbarn kan leka med.

Maskros, Taraxacum vulgare, ger oss sannerligen delade känslor. Vad många inte känner till är att det är en mycket nyttig och användbar ört i hälsosammanhang, dessutom användbar både i mat och i dryck.

Merparten av maskrosblommorna är överblommade, men om du plockar och torkar dem kan du göra ett gott te på dem. Maskros löser upp slaggämnen i bindväven så att du blir mindre stel och lindrar reumatism. Maskros är blodrenande och renar njurar och lever, vilket lindrar eksem och andra hudproblem. Blomknopparna kan du skölja och steka i lite god olivolja med vitlök som ett gott tillbehör till kött och fisk. Den som gillar sött kan göra såväl marmelad som saft på blommorna.

Maskrosbladen är godast när de är riktigt späda på våren, men små fina blad går att plocka hela säsongen. De har en nyttig beska som stimulerar både saliv och magsaft vilket gör att du smälter maten bättre vilket minskar uppsvälldhet och gaser, men också gör att du bättre kan spjälka maten och därmed ta upp näringen i maten på ett bättre sätt. Tugga på ett par blad innan maten! Maskros innehåller också kalium vilket verkar blodtryckssänkande och minskar försurning i kroppen.

Maskrosstjälkarna med sin vita saft (som lämnar svarta märken på fingrarna) stärker magsäcken och gör gallan mer lättflytande, något som minskar risken för gallsten. Det går utmärkt att tugga på en stjälk, även om det kan smaka lite beskt.

Maskrosens rötter går också att äta, men skölj dem noga först. Torkade har de samma effekt som blommorna – de är löser upp slagg och är blodrenande. Om du först torkar, hackar och därefter rostar rötterna i ugnen (cirka 200 grader i 30-60 minuter) och sedan mixar dem till ett fint pulver har du ett utmärkt kaffesurrogat, helt koffeinfritt.

Det finns all anledning att se på maskrosen med nya ögon!

Skön sommar

Önskar Mette och Eva

Det finns fortfarande några få lediga platser på sommaryogan i Skäret den 22-26 juni. Kontakta Mette på mette_bohlin@telia.com om du är intresserad.