Naturen väcker lusten

Ta naturen till hjälp för att höja humöret, väcka lusten och få energin tillbaka!

Genom att hjälpa naturen på traven och förodla fröer inomhus får du en tidig start på trädgårdssäsongen. Själva handlingen – att förvänta sig något av framtiden – tänder hopp och framtidstro, något vi alla kan behöva just nu. Den som arbetar i jorden får också igång kroppens egen serotoninproduktion, genom att bakterier som finns naturligt i jord stimulerar denna process. Serotonin är ett välkänt må-bra-hormon som ofta sjunker på vintern eller vid nedstämdhet, och vill det sig illa kan man komma in i en negativ spiral.

Då kan den kemiska reaktion av ökad serotoninproduktion som många odlare brukar känna av som ett slags frö-eufori vara en av de pusselbitar som kan hjälpa dig att få tillbaka lusten och glädjen. Som någon skrev lite fyndigt på facebook: Odling är den billigaste terapin – och du får tomater på köpet.

Så här i början på året är det lämpligt att så chili, paprika, kronärtskocka, rot- och bladselleri och purjolök till exempel. I mars kan du starta tomatsäsongen medan gurkor, melon och squash växer så snabbt att det brukar räcka med att så dem i april-maj. Vill du kombinera med förodling av blommor så ska fröer av jätteverbena, pelargoner och heliotrop i jorden först eftersom de har längst utvecklingstid.  Vad gäller andra grödor, följ råden på fröpåsens baksida!

Tänd ett ljus – så ett frö!

Varma hälsningar

Mette och Eva