När det oväntade inträffar

Det händer inte mig.

När en olycka inträffar kommer det oväntat och livet förändras på ett ögonblick. Ingen är någonsin beredd när det händer.

Häromveckan gick brandlarmet hemma hos Mette och när hon kom ut i köket brann det med öppen låga. Efter att först ha slängt på ett manglat lakan för att kväva elden kunde hon släcka branden med hjälp av en pulversläckare. Några minuter senare anlände räddningstjänsten.

Vid ett sådant tillfälle är det lätt att tänka ”om inte”, som i om jag inte hade varit hemma, om det skett mitt i natten eller om jag inte hade haft någon brandvarnare. Oavsett utgång så skapar en plötslig händelse av sådant slag stor stress. Och även när allt går bra och ingen person skadas, som i det här fallet, är det mycket stress kring kontakter med försäkringsbolag, städning, tvätt och sorg över förstörda saker. Hos Mette fick nästan hela årets skörd av torkade örter som kontaminerades med aska och damm från pulversläckaren kastas.

Ett par viktiga lärdomar finns att dra. En är att inte vänta med att skaffa brandvarnare och pulversläckare och att varje år se över så att de är i bra skick och får nya batterier. En annan är att lära sig ta emot hjälp. När en olycka händer så vill många i omgivningen stötta den drabbade på olika sätt. Låt dem få visa sin goda sida och ta emot den hjälpen. Var tacksam över att det goda träder fram och var inte rädd för att omfamna det.