Maskros – en vän för livet

Den är gul som en sol, finns nästan överallt och är leverns bästa vän – maskrosen! En nyttoväxt som du kan plocka från tidig vår till sen höst.

Om den vore sällsynt skulle den förmodligen vara mycket eftertraktad eftersom den som få andra kan sprida sådan ljus och glädje omkring sig. Maskrosen är ett sant vårtecken – men eftersom den är duktig på att sprida sig kallas den istället för ogräs.

Upptäck dess hälsoeffekter och du får en vän för livet.

Levern är kroppens viktigaste reningsorgan och att den jobbar som den ska är viktigt för din hälsa. Om levern inte fungerar fullt ut blir kroppen sakta förgiftad vilket kan yttra sig som trötthet, återkommande huvudvärk och du får svårt att smälta fett, kanske gallbesvär eller gulsot. Kemikalier och andra ämnen som belastar kroppen finns överallt – i våra hem, i maten och inte minst i stadsluft. Även rester av mediciner, alkohol och kroppens egna ämnen som behövs i ämnesomsättningen samt stresshormonet kortisol bryts ner i levern innan de lämnar kroppen. För att levern ska arbeta bättre kan du dricka örtte eller äta grönsaker som stöttar och stärker levern.

Maskrosen är en sådan leverört. Nu på våren kan du plocka de späda gröna bladen och äta råa i en sallad eller hacka ner i en pesto. De smakar ungefär som rucola. Längre fram i vår kan du knapra i dig en stjälk eller blomknopp. De innehåller bitterämnen som ökar produktionen av galla vilket stärker leverns reningsförmåga och förbättrar matsmältningen. På blommor och rötter (välj sköljda) kan du göra ett nyttig och gott örtte med samma funktion.

Gör du en detox är maskros ett bra komplement, men du kan även ta en maskrosreningskur genom att äta eller dricka maskros 3 gånger om dagen i en vecka. I rötterna finns inulin, ett prebiotika som matar de goda tarmbakterierna vilket stärker immunförsvaret.

Andra växter som stöttar levern är mariatistel, rödbeta och rädisa.

Glad vår önskar

Eva och Mette