Låt örterna vara din medicin

Sommar, semester – och nya krav. Det är vanligt att ledigheten fylls av umgänge med släkt, vänner och bekanta. Och visst är det härligt att träffas soliga dagar och varma kvällar, men inte sällan blir det för mycket för den som jobbat hårt under vinter och vår. Kanske känner du dig oändligt trött eller åker på en sommarförkylning.

I båda fallen är det smart att ta ett steg tillbaka och känna efter vad du verkligen behöver – vila! Att låta kropp och själ hinna ifatt och läka är det allra viktigaste, särskilt om du fått en infektion. Drick ordentligt när det är varmt ute, men också svalare dagar är det viktigt att dricka tillräckligt för att hjälpa kroppen att rensa ut och läka.

Det finns många örter som kan hjälpa dig att må bättre. Drick te på timjan mot ont i halsen, slem och hosta. Salviate är bra som gurgelvatten (låt det bli ljummet först) mot ont i halsen. Gör ett hett te på mynta och andas in ångorna för att lösgöra slem i näsa och bihålor. Fänkål hjälper också mot slem och ett svalt fänkålste kan baddas på ögonen vid ögoninfektion. Te på kamomill och lavendel är lugnande och hjälper dig att varva ner, citronmeliss funkar mot lättare oro och insomningssvårigheter.  Att höja kroppstemperaturen stöttar kroppens förmåga att ha ihjäl oönskade virus och bakterier, en kopp örtte på fläderblommor har just denna funktion. Chili får också igång svettningar och kan lösgöra nästäppa, men dosera med måtta!

Stärk ditt immunförsvar genom att frossa i säsongens bär och frukter. Har du svårt att äta så gör gärna en smoothie. Passa då på att lägga i lite färsk ingefära och dra några tag med svartpepparkvarnen, då ökar kroppens förmåga att tillgodogöra sig det nyttiga. När fläderbären mognar är det bra att äta några stycken då de stärker immunförsvaret, vilket antas bero på att de förhindrar virus från att ta sig in i cellerna och föröka sig och då kan viruset inte överleva i kroppen. (Bären är laxerande så ät inte för många åt gången.)

Läs mer om örtte och deras läkande förmågor i vår bok Örtte & huskurer.

Mot virus har penicillin ingen effekt så därför är huskurer av dessa slag det bästa att ta till. Får du en allvarlig bakterieinfektion, mycket hög feber eller det är små barn, riktigt gamla eller sjuka personer som drabbats, så rådgör med sjukvårdsrådgivningen.

Varma hälsningar

Eva och Mette