Läsning långsam nyttighet

Läsning – långsam nyttighet

Brukar du njuta av sommaren med en bra bok vid din sida? Fortsätt med det! Att läsa är inte bara en utmärkt avkoppling från vardagen utan också ett sätt att träna minnet och hålla din hjärna ung!

Det kan tyckas smidigt att ha all kunskap med sig i telefonen – bara en googling bort – men forskning visar att vi blir mindre intelligenta och glömmer snabbare när vi har tillgång till informationen på nätet istället för att söka efter svaret i vårt eget minne, eller i en bok.

Bokläsning är långsamt och på flera sätt understimulerande, men till skillnad från snabbkonsumerad information, ger bokläsningen hjärnan bättre möjligheter att föra över kunskapen du nyss tagit till dig från arbetsminnet till långtidsminnet. Det gör oss alltså mer allmänbildade! I hjärnbarken knyts den nya informationen du läst ihop med personliga erfarenheter, reflektioner, tidigare minnen, kroppsliga upplevelser och hittar sin plats i ett ”schema” – och vips har den nya informationen gjort dig smartare, mer intelligent. Snabbmatad information som stannar kvar i arbetsminnet glömmer vi däremot lätt och den ger oss alltså varken allmänbildning eller intelligens.

Med detta sagt vill vi gärna tipsa om två av våra böcker som passar perfekt i hängmattan, samtidigt som du lär dig något nytt – för livet.

  • Odla med barnbarn. En bok om att odla grönsaker, frukt och relationen mellan generationerna. Här får ni tips både på vad ni kan odla, tips för att lyckas och recept på vad ni kan göra av skörden.
  • Örtte och huskurer. Skörda örter och växter i natur och trädgård och bygg upp ditt eget husapotek. Lär dig förstå hur du kan stärka det friska i kroppen med naturens hjälp och hur du botar och lindrar enklare åkommor.

Hela juni och juli bjuder vi dig som troget följer och läser våra krönikor på ett specialpris om du köper båda böckerna. Istället för 200 + 240 kr kan du köpa båda för 340 kr – alltså 100 kr rabatt. Detta gäller om du handlar i webshopen robild.se

(PS. Fakta om läsning kontra information på nätet har vi hämtat i artikeln Priset för att ha ständig hjärnkoll av Mats Holm, Tidningen Fokus 171019.)

Trevlig sommar önskar

Mette och Eva