Krönika Stilla andlighet

Stilla andlighet

Intresset för yoga har aldrig varit så stort i Sverige som nu. Det är som att det finns ett stort sug efter stillhet i vårt samhälle.

I yogatraditionen talar man om energier som ett holistiskt sätt att uppfatta kroppen och livet. Dessa energier kallas ibland för chakran.

Om det låter abstrakt med energi och chakra, så tänk efter när du själv upplevt att du har låg eller hög energinivå. Säkert finns det tillfällen när du känner dig fylld av energi och andra gånger helt tom. Personer som dränerar dig på energi kallas energitjuvar. Tänk på att ingen kan ta din energi utan att du (medvetet eller omedvetet) tillåter det.

I vissa yogatraditioner använder man chakra som ett sätt att bli mer medveten om kroppens inre processer. Det handlar om relationen till familj, partner och jaget, om kärlek och medkänsla, om vilja, intuition och andlighet. Att förstå och uppnå balans i dessa energicentra är en viktig del av yogan. Andlighet kan vara att stillna, att gå in i sig själv och meditera. Det behöver inte vara religion. Chakran hjälper dig att bli medveten om kroppens olika energicentra, så att du också kan påverka dem.

Eva och Mette

Är du nyfiken på att veta mer om chakran kan du läsa En liten bok om Chakran som just kommit ut. Den är skriven av Mette Bohlin tillsammans med Anna-Karin Falk. Du kan läsa mer om den här.