Krönika Att sörja en förlust

Att sörja en förlust

 

Förlust gör ont. Det gäller oavsett om någon närstående dött, om du ofrivilligt blivit av med jobbet eller svikits av en nära vän.

Ingen av oss kommer att gå genom livet utan att göra förluster. Vi måste tillåta oss att sörja, att se också sorg som en del av livet. Sorg kan ta sig olika uttryck, ofta som tårar, ibland som en klump i magen eller en stor tomhet och någon gång som ilska.

En bit in i sorgearbetet är det bra om du kan hitta små glädjeämnen. Att minnas leendet hos någon som gått bort, att komma ihåg hur roligt man hade på jobbet eller vilken varm känsla det var att ha en riktigt god vän. Det som varit är inte borta, det finns kvar inom dig i form av minnen, tankar och erfarenheter. Du har lärt något av att möta andra människor, att göra saker tillsammans med dem. Detta behöver förlusten i sig inte ta ifrån dig. Tillåt dig att minnas mitt i sorgen, dela med dig och berätta för någon som kan lyssna. Gråt. Skratta. Var arg. Var glad.

Vissa förluster är svårare än andra. Det kan ta lång tid att komma över dem och några förluster bär man med sig resten av livet. Om du känner att du inte kommer vidare och att smärtan blir outhärdlig: sök professionell hjälp. Men. Så småningom kommer du att kunna öppna nya dörrar. För din egen skull, men också för att den eller det du förlorat lever vidare som en del av dig.