Krönika: Energitjuvar

har du en energitjuv i din närhet

Mina känslor är lika viktiga som dina

Har du en person i din närhet som gör dig oförklarligt trött och ger dig dåligt samvete?

Med stor sannolikhet har du mött en energitjuv. Det kan vara en partner, ett syskon eller en arbetskamrat, men också en nära vän. Energitjuven kännetecknas av att hon/han ser sig själv som offer, någon som det alltid är synd om.

”Du har en så fin familj, men jag har ingen som tycker om mig.”

”Du har så bra lön, men jag har aldrig några pengar.”

”Du verkar ha ett så roligt jobb, alla på mitt jobb är emot mig.”

Energitjuven jämför sig alltid med andra och är den ständige förloraren. Han/hon tankar energi genom att skuldbelägga dig för att du har det bättre, är mer framgångsrik eller mer omtyckt. Som mottagare blir du dränerad på kraft och energi, känner skam eller dåligt samvete. Tillfredsställer du energitjuven genom att upprepade gånger ge denne bekräftelse, pengar eller beröm blir han/hon en källa till stress.

Om du är en bra lyssnare och en person som blir glad av att hjälpa andra, är risken stor att du drar till dig energitjuvar såsom sockerbiten drar till sig flugor. Det är inte ovanligt att en person som vill ”rädda världen” uppmuntrar energitjuven genom att bekräfta hur synd det är om honom/henne och försöker lösa personens problem. Självklart är omtanke och hjälpsamhet positiva egenskaper, men när mönstret upprepas och du blir dränerad och trött av att umgås med den här personen, då har ni en obalans i er relation.

Vad kan du då göra för att ändra beteendet?

Var medveten om att du inte kan ändra på energitjuven, bara på dig själv. Första steget är att upptäcka detta mönster och din egen roll i er relation. Det andra är att inte nappa på betet, att sluta förstärka den andres tyck-synd-om-mig-snack. Låt energitjuven själv ta ansvar för sin ekonomi, sitt jobb och sina relationer. Be att få berätta om din situation ostört i fem minuter och se vilken respons du får. Bestäm dig för att dina känslor är lika viktiga som andras. Om du är en inbiten ”räddare” kan du behöva upprepa detta för dig själv ofta, kanske varje dag: ”Mina känslor är lika viktiga som dina.”

Hälsningar Eva och Mette

Lästips: Boken Energitjuvar av Inga-Lill Roos.