Jorda dig

Att jorda sig – knyta an till jord, växter och natur – är ett bra sätt att varva ner och hitta lugnet.  På sommaren är vi oftare ute, mer barfota, simmar i hav och sjöar eller vandrar i naturen. På hösten behöver många av oss påminna oss själva om att jorda oss, att komma ut.

Nu är naturen fylld med frukt, bär och svamp. Ge dig ut och plocka björnbär, nypon, havtorn, rosenkvitten, fläderbär, vildäpplen eller Karl Johan, inte bara för den underbara skörden du får med hem utan också för kontakten med växter och jord som utflykten för med sig. Plockningen i sig är meditativ i sin monotona upprepning. Skynda inte, utan plocka i lugn och ro. Det du inte skördar idag kan någon annan njuta av imorgon.

Ta dig också tid att se det vackra i naturen, kanske plockar du med en bukett blommor hem. Växter som byter till höstskrud eller vissna fröställningar är lika vackert! Eller varför inte några lena hästkastanjer att lägga på bordet.

De dagar du inte har möjlighet att komma ut i naturen, försök att handla dina grönsaker på torget eller i en lustfylld saluhall. Skaffa ett par krukväxter att pyssla om. Hellre ett par stycken som du pysslar med ofta än många som du inte hinner med. Ge dem av din tid och energi och känn hur de svarar med att växa och trivas. Visst kan man kommunicera med växter!

Varma hälsningar

Eva och Mette