Gör en detox

Stärk dig till kropp och själ med hjälp av en detox, reningskur! Att fasta har en lång tradition inom många religioner. Den kristna fastan varar traditionellt 40 dagar, från askonsdag till påskafton.

En detox kan innehålla dagar av fasta då du endast intar flytande föda, men du kan även välja en något lättare väg och drar ner på antalet kalorier och avstå från vissa födoämnen under detoxen. Syftet med detox är att minska belastningen på kroppens utrensningsorgan lever, njurar, lungor och hud och därmed vila och stärka dem så att de kan arbeta ännu bättre med att göra sitt jobb – städa kroppen från gifter och slaggprodukter. Genom att äta färre kalorier men mer grönt går du ur kuren med större energi och glädje.

I boken Örtte & huskurer har vi förslag på en tio dagars detox som innebär att du först trappar ner olika födoämnen under fyra dagar, därefter håller tre dagars diet när du endast äter kålväxter, alger, grönsaker som växter ovan jord, typ sallat, spenat, groddar, avokado och kryddor samt frukt och bär. Kommande fyra dagar trappar du långsamt upp dieten igen. Varje dag börjar du dagen med citronvatten och dricker två liter vatten samt utrensande örtte såsom fänkål, nässla, maskros och gullris (Solidago). Komplettera med nyttiga smoothiesar, nässelpulver, mjölksyrade grönsaker, chia- och loppfrön samt droppar av mariatistel.

Tänk på att en detox inte bara är för kroppen utan också för själen. Ta hand om dig själv och bada eller ta ett fotbad med epsomsalt (avslappnande magnesium), omge dig med sköna dofter och vackra blommor. Dra ner på tiden vid tv, dator och mobil, inte minst sociala medier, undvik våldsamma nyheter och filmer. Boka in en extra ledig dag och ta massage om du har möjlighet.

Förbered dig i god tid genom att rensa skafferi och kylskåp från onyttigheter som du vet att du har svårt att avstå ifrån (godis, chips, läsk, kakor mm) och gör en fräsch inköpslista. Dra stegvis ner på konsumtionen av kaffe, snus, cigaretter och alkohol. Att avstå från stimulantia under detoxen gör underverk.

Du kan följa Evas och Mettes egen detox dag för dag på vår Facebooksida  Stress och hälsa (Tidigare Tonårsboken) där vi kommer att lägga ut fler förberedelser, handlingslista, tips, recept och bilder.

Även om en detox till det yttre handlar om kroppen så vaknar andligheten under resans gång. Att yoga, meditera eller gå en lång naturpromenad är helande för både kropp och själ. Undvik detox om du är underviktig, har en ätstörning, lider av svår depression, diabetes eller annan läkemedelsbehandlad sjukdom – rådgör då först med din läkare.

Varma hälsningar

Eva och Mette