Gillar du mobbare?

I skuggan av näthatet som diskuteras livligt i medierna pågår ett dolt mobbande. Många gånger är vi medskyldiga utan att ens förstå det.

Någon lägger ut en lustig bild på nätet, du skrattar till och klickar ”gilla” eller ”dela”. Kanske har du inte ens tänkt igenom vad det är du ställer dig bakom.

Jämför med hur det kan vara på jobbet. Ni sitter och fikar. Någon fäller en lustig kommentar om en person som är frånvarande. Alla skrattar med, du också. När personen kommer tillbaka nästa dag är det svårt att möta hans/hennes blick. Genom att du skrattade med deltog du och känner skuld. Tystnad kan också vara att delta.

Detta behöver inte alltid vara mobbning, men när man skrattar åt någon eller förlöjligar det någon sagt eller gjort flyttas gränserna för vad som är ok. Bakom agerandet ligger ofta avundsjuka eller svartsjuka, men det kan också vara en rädsla för att ens egna svagheter ska bli avslöjade – och skrattade åt. Och innan man kommit till insikt om vad det hela leder till har någon blivit sårad.

Bli medveten om du tillhör de dolda mobbarna – eller de tysta. Ta det lugnt och tänk igenom om hur du agerar både i verkligheten och på nätet. Börja dela positiva bilder och omdömen istället. Värme, glädje och kärlek är bra för alla.

Tips:

  • Var inte för snabb på ”gilla”-knappen. Tänk efter först!
  • Fundera över hur du skulle känna om det handlade om dig.
  • Sprid positiva budskap istället för negativa.