Fullt fokus

20130912_Robild_7904kvadratVarje promenad i höstsolen känns som en present så här års. Se dig omkring och njut av det naturen bjuder på. Plocka några björnbär, fläderbär eller äpplen med hem.

Fokusera gärna på en enda sak åt gången. Plocka till exempel bara nypon. Se på dem, notera deras form och färg – är de hårda eller mjuka? Smaka dem! Särskilt vresrosnypon är söta och goda när man gnager på fruktköttet. Våga prova – alla obesprutade nypon är ätbara, men de smakar olika gott. Öppna och studera fröerna. Jämför nypon från olika slags rosbuskar och notera deras olikheter och likheter.

Lägg dem på ett fat på köksbordet och njut av deras skönhet.

Om du vill kan du torka dem till nyponpulver eller för att göra te på under vintern. Du kan göra hemmagjord nyponsoppa, saft, gelé eller göra inlagda, syltade nypon. Vill du göra fruktläder eller marmelad så blanda dem med äpplen som har mer pektin, annars håller de inte riktigt ihop. Testa olika smaksättningar som vanilj, kanel eller kardemumma. Det behöver inte bli några mängder, en liten burk räcker långt.

Att fokusera på en enda växt på det här sättet skärper sinnet, men ger också hjärnan en paus från allt annat, det blir en form av mindfulness, eller lättmeditation om man så vill.

Vet du att nypon innehåller massor av C-vitamin (betydligt mer C-vitamin per gram än apelsiner)? Att nypon innehåller karoten och antioxidanter samt har anti-inflammatoriska egenskaper? Nyponpulver har visat sig effektivt mot artros. Var inte rädd om du får i dig några kärnor. De innehåller bland annat välgörande eteriska oljor, omega-3, kalcium E-vitamin och aminosyror.

Om du vill läsa mer om nyttiga frukter och örter rekommenderar vi vår bok Örtte & Huskurer. Finns att köpa i nätbokhandeln.

Allt gott,

Mette och Eva