En lugnande kopp örtte

Vad går upp mot en varm kopp örtte? Upplevelsen av att hålla om koppen och känna den goda doften gör att kroppen slappnar av, blir lugn och rofylld.

Nu vaknar snart naturen och gröna skott av olika växter börjar titta upp ur jorden. Lär dig när du ska plocka vad, hur du torkar och tar till vara på dem och du har början på ett eget husapotek.

När ljuset kommer tillbaka är det bra att dricka örtte på växter som är blodrenande och löser upp slagg i lederna – vilket gör kroppen mindre stel och minskar inflammationer. Dessa blad är också fulla av mineraler, vitaminer och andra ämnen, till exempel serotonin, som ger energi och ny kraft.

  • Nässelte är stärkande och energirikt, men innehåller också lugnande mineraler som magnesium, vilket minskar stressymtom. Det innehåller järn som höjer blodvärdet och serotonin som påverkar humöret positivt.
  • Björkte görs på de första späda björkbladen. Det löser upp slaggämnen, vilket ger mjukare leder och minskar risk för gikt samt lindrar reumatiska besvär. Det är urindrivande, löser upp njurgrus och njursten.

Att samla egna örter från natur och trädgård bidrar också till välbefinnandet. Du noterar årstider, får frisk luft och ljus. Plocka varsamt och du kan återvända till samma ställe flera gånger. Överskott kan du torka och spara till höst och vinter.

Efter tre års arbete finns nu vår bok Örtte & huskurer i bokhandeln. Det är närmare 300 sidor fyllda med tips om hur du använder örter för att stärka det friska och läka olika besvär. Du får också veta mer om hur du plockar, odlar, skördar, torkar och tar till vara växterna på olika sätt. Boken rymmer också en rad andra hälsotips och huskurer samt ett kapitel om kroppens olika organ och hur du kan hjälpa dem att fungera optimalt.
Köp boken direkt av oss via www.robild.se för 240 kronor eller via nätbokhandeln. Den går även att beställa i din vanliga bokhandel.

 

Örtiga hälsningar

Mette och Eva