Den goda beskan

Lär dig uppskatta den beska smaken! Det är bra för din matsmältning och därmed för ditt välmående.

Beskt är en smak som många ryggar tillbaka för, det räcker nästan att säga ordet för att smaklökarna längst bak i munnen ska dra ihop sig och börja producera saliv. Det är just denna egenskap som är så bra. Beskan främjar utsöndringen av matsmältningsvätskor både i mun och magsäck och gör därmed maten lättare att smälta.

 

I samband med stress påverkas matsmältningssystemet negativt, bland annat genom att saliv och magsafter inte utsöndras i tillräcklig mängd. Det är också omvänt, så när ditt matsmältningssystem inte fungerar påverkas ditt sensoriska nervsystem och kroppen blir stressad.

Beskt är inte lika med illasmakande, det kan snarare ge en god krydda åt maten. Beskhet finns i de flesta gröna blad och särskilt i vilda blad som maskros, kirskål, våtarv och brännässla, liksom i bok- och björklöv. Genom att plocka bladen små och späda är beskan mildare, bladen krispigare och saftigare och därmed godare. Nässlor bör hackas väl för att inte brännas.

Varma hälsningar

Mette och Eva

Läs mer om vilda blad och andra sätt att stärka det friska i din kropp i vår nya bok Örtte & Huskurer. Du hittar den i nätbokhandeln eller beställer den på www.robild.se

Missa inte Mettes yogakurser. Vårkurs börjar nästa vecka. Du kan också anmäla dig till sommaryogakurs eller yogaresa till Parga i Grekland i sepember. För mer info mejla mette_bohlin@telia.com