Citrusdoftande ört för läkning

Citronmeliss, Melissa officinalis, är en ört som många första gången kommer i kontakt med när den ligger som ett blad på en dessert. Ihop med det söta kan den smaka beskt och strävt.

Lär känna citronmelissens goda sidor och använd den på rätt sätt så kommer den att bli en favorit i både köket och husapoteket!

Citronmeliss har lugnande och rogivande egenskaper. Den lindrar nervositet, oro, hjärtklappning och lättare ångest samt spänningshuvudvärk. Dessa rogivande effekter gör det till ett bra kvällste, perfekt att dricka en stund före läggdags.

Citronmeliss lindrar vid menssmärtor, vid värk i samband med ägglossning samt löser upp kramper i underliv och tarmar. Citronmeliss är bakteriehämmande och är därför ett bra förkylningste. Munsår, Herpes simplex, läker ut snabbar med hjälp av citronmeliss. Ta ett färskt blad, skrynkla ihop det och lägg på läppen där munsåret är på väg att bryta ut. Vid blåser i munnen, afte, kan du skölja munnen med ljummet citronmelisste flera gånger om dagen.

Citronmeliss är en lättodlad, flerårig, växt som du enkelt kan odla i rabatt, köksland eller pallkrage.

Gör ditt te genom att lägga 1 msk färska eller ½ msk torkade blad i en kopp som rymmer cirka 2,5 dl och häll på hett (ej kokande) vatten och låt dra under lock i 5–10 minuter. Drick långsamt!

Om du gör egen glass, pannacotta eller en fruktkompott kan du låta blad av citronmeliss sjuda med övriga ingredienser (enligt respektive recept) i några minuter för att sedan sila bort. Då får du en fin citrussmak utan beska!

Sommarhälsningar
Mette och Eva

PS. Visste du att citronmeliss har smeknamnet Hjärtansfröjd!