Bästa örterna till husapoteket

Det behöver varken vara svårt eller tidsödande att skaffa sig ett eget husapotek. Gör det enkelt genom att fokusera på några få örter som hjälper dig att stötta kroppens vitala funktioner – och komplettera med dina personliga favoriter.

Skördetiden fortsätter för örterna. I augusti och långt in i september går det utmärkt att skörda örter för att torka och ha till vinterns husapotek.

Här är våra fem absoluta favoriter:

Brännässla – allmänt stärkande, bra för blodvärdet och lindrar stressymptom. Det går att skörda bladen så länge de är fina. Stjälkarna är däremot för sträva så här års. Fröna är också nyttiga – bland annat innehåller de mineraler och fytoöstrogen som motverkar klimakteriebesvär.

Citronmeliss – godnattörten. Ett te på citronmeliss någon timme innan sänggående gör det lättare att släppa stress och oro och därmed blir det lättare att somna.  Det förebygger förkylning och lindrar herpes, munsår.

Kamomill – lugnande för magen. En upprörd mage eller magknip lugnar sig efter en kopp kamomillte som hjälper till att lösa kramper. Därför fungerar det toppen mot mensvärk och liknande. Små barn kan ges en tesked svalnat kamomillte mot kolik eller tandsprickning. Kamomill lindrar även lättare oro.

Gullris – stärker njurarna. Du som har återkommande urinvägsbesvär kan få lindring av gullris, som även kallas Solidago efter sitt latinska namn. Innehållet av vitamin P har antibakteriell och antiinflammatorisk verkan. Gullriste är starkt urindrivande vilket förebygger urinvägsinfektion, njursten, njurinflammation och svamp i underlivet (Candida). Det hjälper också till att stärka blåsa och urinvägar vilket minskar inkontinensproblem och trängningar. Drick som en kur.

Mariatistel – leverstärkande. Levern är kroppens viktigaste utrensande organ och genom att dricka mariatistelte (eller droppar) kan du stötta dess arbete med att rensa kroppen från oönskade ämnen såsom tungmetaller och stötta kroppen i kampen mot förhöjda levervärden, gulsot och skrumplever. Te kan göras på blad, blommor eller frö (mortlas). Drick som en kur.

Där har du basen till ditt örtapotek. Om du vill kan du komplettera med örter från örtagård eller kruka såsom timjan, lavendel, salvia och mynta. Lägg märke till vilka örter du använder under årets olika säsonger så att du kan skörda mer av dem nästa år.

Glöm inte att också själva insamlandet är en del av läkeprocessen: du kommer ut i naturen, får välbehövlig vila från vardagen, motion, frisk luft och återhämtning. Läs gärna mer om örter och deras nytta i vår bok Örtte och huskurer.

Fortsatt skön sommar

Mette och Eva