Att leva som man lär

 

Varför går det inte?

Du har en bra baskunskap om varför du bör motionerna, du vet vad du bör äta (och vad du bör undvika att stoppa i dig) och du vet att du måste varva ner mellan varven. Och ändå går det inte.

Att det är svårt att leva som man lär vet vi som skriver om stress, men ändå alltför ofta har almanackan fullbokad.

Det gäller att lära sig själv hitta redskapen som hjälper dig in på rätt spår igen. Det är lättare sagt än gjort när det finns så mycket kul att göra, så mycket gott att äta och tiden inte räcker till för träningen. Ofta tar vi oss däremot tid att finnas där för andra. Att hälsa på sina gamla föräldrar, att skjutsa barnen hit och dit eller bjuda vännerna på en fin middag. Själv kommer du i sista hand.

För att må bra, och kunna leva som du lär (eller vill), måste du skapa tid för reflektion. Vi vet att vi sagt det förut, men det är bara genom att sätta av tid i din kalender för dessa ”tomma” stunder som du kan förändra något. Använd dessa stunder till att andas djupt, känn efter hur du mår innerst inne och lyssna på vad din kropp behöver – på riktigt. Skriv ner en enda förändring du ska göra denna vecka.  Det finns ingen quick fix till att stressa ner, men däremot kan en liten förändring ha stora betydelse.

Kom ihåg – att ju mer stressad du är, desto längre behöver andhämtningspauserna vara.