Är det verkligen balans du vill ha?

Naturen strävar efter balans ner till livets minsta beståndsdelar. En positivt laddad partikel letar efter en negativ elektron för att uppnå balans, en elektriskt neutral kärnpartikel.

På samma sätt längtar vi efter lugn och ro när vi har mycket att göra. Men även motsatsen gäller – när vi har haft det lugnt ett tag hittar vi på något att göra. Att stanna i det neutrala blir för tråkigt helt enkelt.

Vi strävar alltså efter balans utan att det egentligen är det neutrala – balans – vi vill uppnå. Istället är det en harmonisk vågrörelse vi vill åt. Livet är ett pågående flöde som rymmer såväl arbete som tid för familj, vänner och intressen samt utrymme för reflektion och återhämtning. Hur mycket av varje del vi vill ha är individuellt och förändras också över tid.  Livet består av både toppar och dalar, och utan det ena får vi inte heller det andra. Olika människor trivs med olika stora vågrörelser i livet. Hur ser ditt mönster ut?

I vår kropp skapas energin i mitokondrierna som är en del cellen. När mitokondrierna, som kan liknas vid cellens kraftverk, förbränner socker och fett frigörs energi som lagras i kroppen och frigörs vid behov. Extra mycket energi frigörs om kroppen utsätts för stark kyla eller noradrenalin, ett av de kraftfulla stresshormonerna. Inte konstigt att vi känner oss dränerade på energi efter att ha stressat mycket, alltså.

Hur känner du dig när du är full av energi, var det något särskilt som hände eller som du gjorde för att du skulle nå toppen på vågen?

Reflektera över om kan du tillföra samma sak i ditt liv när du är nere och vill upp nästa gång.