Acceptans

Mask i äpplet. illustration Mette Bohlin

Minska din stress genom ökad acceptans. Genom att vara mer förlåtande mot dig själv och andra kan du slippa irritera dig på småsaker. Då blir det också lättare att släppa ifrån sig ansvar till någon annan.

Har du någon gång gjort saker själv för att andra inte gjort på rätt sätt, varit för långsamma eller gjort saker i fel ordning? Testa om du kan acceptera att andra får göra saker på sitt sätt, utan att du lägger dig i hur, i vilket tempo eller i vilken ordning. Det kan vara ett barn, din partner eller en kollega på jobbet. Vågar du släppa kontrollen så slipper du stressen/irritationen och får dessutom tid över att göra något annat. Kanske hjälper du också den andre genom att denne får klara av något på egen hand och växer med ansvaret.

Titta också inåt, på dig själv. Kan du acceptera att du inte är perfekt? Kanske har du några kilos övervikt, förmodligen är du inte vigast på yogan, snabbast på uppgiften på jobbet/i skolan eller har det vackraste hemmet på Instagram? Acceptera dig själv som du är. Din kropp har säkert skavanker, men den är din och det klarar förmodligen av det mesta du behöver den till. Snabb är inte alltid detsamma som bäst. Att vara noggrann kan vara lika mycket värt och många gånger duger det att göra något tillräckligt bra. Hyfsat kan vara ok! Acceptera din operfektion som något bra, det är mänskligt! Och att tävla på sociala medier är bara yta – kan vi vara överens om att släppa det? Acceptera att livet består till största delen av lagom stökiga vardagar. Och att det är bra så.

Är du van att ha full kontroll kan det vara svårt att släppa, likaså om du tycker om att göra saker till perfektion. Det kan kännas som att det ökar stressen istället för att minska den. Släpp då en sak i taget, acceptera att förändringen av din inställning kan behöva ske stegvis.

Självklart ska du inte acceptera kränkningar, trakasserier eller andra former av mobbning och dåligt beteende. Att säga ifrån när det verkligen behövs är att acceptera att du är lika mycket värd som andra!

Varma hälsningar

Mette och Eva