Krönika Te på bärens blad

Krönika Te på bärens blad

Har du provat att göra te på bladen från trädgårdens bärbuskar? Det är förvånansvärt gott, och nyttigt.

Vissa känner till att det går att göra saft på de unga bladen till svarta vinbärsbusken, men det går också utmärkt att brygga te på dem. De doftar och smakar starkt av svarta vinbär så det blir ett smakrikt och väldigt gott te. De röda vinbären har inte alls samma aromatiska blad, men de går att göra te på ändå.

Är du kvinna och gravid, eller funderar på att skaffa barn, kan du plocka de späda bladen på hallonplantorna (vilda eller odlade går lika bra). Te på dessa gör särskilt nytta i slutet av graviditeten då det stärker livmodern och bidrar till en lugn och jämn förlossning och hjälper kroppen att dra ihop livmodern efter förlossningen. Börja dricka 4-6 veckor innan förlossningen. I hallonskotten finns bland annat oxytocin som stärker band mellan människor, inte bara mellan mor och barn.

Smultronbladen går också utmärkt att göra te på, de har en mild och god smak. Om du rensar bort överskott av smultronplantor kan du ta till vara rotstam och rötter, det teet är bra mot diarré.

Hur du torkar och brygger ditt te, samt om många fler nyttiga växter kan du läsa om i vår nya bok Örtte & Huskurer.

En härlig vår önskar

Eva och Mette

Webshop: www.robild.se